Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, vücudu ketozis adı verilen bir metabolik duruma sokarak enerji üretim kaynağını değiştirmeyi amaçlayan bir diyettir. Normal şartlar altında , vücut karbonhidratları yani glikozu enerji olarak kullanırken ketojenik diyette karbonhidrat alımı sınırlıdır, bu da vücudu yağları enerji olarak kullanmaya tetikler. Sonuç olarak vücut ihtiyacı olan enerjiyiyağlardan yani keton cisimciklerinden karşılar. Diyette karbonhidrat oranı azaltılırken , protein oranı sabit tutulur bunun yanı sıra sağlıklı yağ grupları miktarı arttırılır.
Kısacası Ketojenik Diyet
Günlük alınan karbonhidrat miktarı düşürülür Genellikle günlük toplam kalorinin %5 ila %10’u kadar karbonhidrat içerir. Diyetin büyük bir kısmını sağlıklı yağlar oluşturur. Bu yağlar, avokado, zeytinyağı, yağlı tohumlar, hindistancevizi yağı, tereyağı gibi kaynaklardan elde edilebilir. Protein alımı denge içinde olmalıdır. Kişinin günlük protein ihtiyacının altına düşülmemesi gerekir.
Ketojenik diyetin temel hedefi, vücudu yağ yakmaya yönlendirmektir. Karbonhidrat alımı sınırlı olduğunda, vücut glikoz üretemez ve enerji sağlamak için yağları kullanır. Bu süreç sonucunda keton cisimcikleri üretilir ve vücut ketozis durumuna geçer. Keton cisimcikleri, enerji sağlamak için kullanılan bir diğer kaynaktır.
Ketojenik diyetin potansiyel faydaları arasında kilo kaybı, enerji seviyelerinde artış ve kanşekeri kontrolünü sağlamaya yardımcı olabilir. Bir çok nörolojik hastalıklarda beslenme tedavisinde kullanılır. Epilepsi bunlardan biridir.
Doktor ve Beslenme uzmanı eşliğinde diyetin içeriğine ve kullanım süresine karar verilir. Bilinçsizce yapılan bir çok diyet gibi ketojenik diyet de uzun vadade sağlığınıza zarar verebilir. Bu diyette sıvı ve elektrolit dengesinin korunması için su tüketimi önemlidir.
Diyeti kimler uygulamamalı konusuna gelir ise ; kesinlikle karaciğer, pankreas ve safra problemleri olan bireyler, böbrek rahatsızlıkları olanlar, kolestrolü yüksek bireyler , insülin takviyesi alan kişiler , hamileler emziren anneler ve çocuklar uygulamamalıdır. Bunun yanı sıra yeme bozukluğuna sahipseniz veya yatkınlığınız var ise bu diyet türü sizin için uygun olmayacaktır. Hastalıklarda beslenme tedavilerinde kullanılabilen bu diyet kesinlikle bilinçsiz olarak yapılmamalıdır.
Genel olarak yağların kalorisi karbonhidrat ve proteinlere oranla daha yüksek olduğundan porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Sizin için uygun doğru diyet programını seçmek hedefiniz her ne olursa olsun süreci daha sağlıklı hale getirecektir. Ve unutmayalım ki sağlıklı bir yaşam için beslenme kadar egzersizin de yeri oldukça büyüktür. Hedefiniz kilo vermek ise doğru ve sürdürülebilir bir beslenme programı ile birlikte yeterli su tüketimi ve yeterli egzersizi alışkanlık haline getirmelisiniz
Dyt. Beyzanur Gündüz
Sağlık ile kalın , Işıldayın..